Rančićeva kuća otvara vrata za posetioce i vikendom

01. 06. 2020.

Rančićeva kuća tokom juna meseca otvorena za posetioce i obilaske sa stručnim vođenjem subotom i nedeljom.

Rančićeva kuća u Grockoj beleži više od dva veka trajanja i oko četiri decenije kulturne namene, a svakom posetiocu daruje nezaboravnu atmosferu svog vanvremenskog sklada i spokoja. Ime je dobila po porodici Rančić kojoj je gotovo dva veka pripadala. Građena od materijala sa podneblja bez ijednog eksera, širokih streha, sa drvenim doksatom i krovom od ćeramide, dragocen je primerak očuvanog narodnog neimarstva. Rančićeva kuća je stara varoška kuća kosovsko-moravskog stila s početka 19. veka.  Svojim arhitektonskim, konstruktivnim i likovnim obeležjima, kao i kvalitetom i obradom materijala, predstavlja jednu od najvrednijih kuća ne samo na području Grocke, nego i beogradske okoline uopšte.

Rančićeva kuća raspolaže galerijskim prostorom i velikom baštom parkovskog tipa koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom (za forme u prostoru otporne na atmosferalije). Postoji mogućnost kupovine brošura o Grockoj, suvenira i razglednica Grocke.

Rančićeva kuća je, sem po lepoti narodnog neimarstva, poznata i po nekadašnjem Zavičajnom muzeju Grocka profesora dr Aleksandra Đ. Kostića (osnivača Instituta za histologiju i embriologiju) koji je u Rančićevoj kući otvoren 1982. godine. Muzej opštine Grocka je posedovao i izlagao zavidnu arheološku zbirku, a radio je do početka 90-tih godina prošlog veka. 

Zbirka i postavka Legat dr Aleksandra Kostića opštine Grocka, upotpunjeni ličnim predmetima cenjenog naučnika, nakon više od dve decenije zaborava izloženi su 2018. u ljupkoj namenskoj galeriji u biblioteci "Ilija Garašanin" u Grockoj. O Rančićevoj kući sa galerijom, kao i stalnoj postavci Legata dr Aleksandra Kostića, stara se Centar za kulturu Grocka. 

Radno vreme Rančićeve kuće i rad sa posetiocima tokom juna meseca:

- ponedeljak - četvrtak od 8 do 16 časova;

- petkom od 8 do 18 časova;

- subotom od 10 do 16 časova;

- stručna vođenja vikendom: subota i nedelja od 10 do 12 časova.