RUMUNI MEĐU NAJBROJNIJIM GOSTIMA U NAŠOJ PRESTONICI

10. 11. 2023.

Usled velikog porasta broja rumunskih turista u Beogradu, posle više godina pauze, Turistička organizacija Beograda je organizovala učešće na sajmu turizma ROMEHPO u Bukureštu, na kom je već tokom prvog dana sajma pokazano veliko interesovanje za Beograd i Srbiju.

Održani su brojni sastanci sa turoperatorima i agencijama iz Rumunije, koji su bili zainteresovani za ukupnu ponudu, vikend pakete, kao i ponudu Beograda tokom predstojećih zimskih i novogodišnjih praznika. Ostvareni su kontakti sa Udruženjem turističkih agencija Rumunije kao i međunarodnom federacijom turističkih novinara FIJET.

„Učešće na sajmu turizma u Bukureštu je izuzetno važan korak u turističkoj razmeni naših zemalja. Postoji veliki potencijal na tržištu Rumunije i posle ovog sajma očekujemo da dosadašnji rezultati budu još bolji, a promocija Beograda još učestalija.“, rekao je Stefan Tomašević, ambasador Republike Srbije u Bukureštu koji je ovom prilikom sa saradnicima posetio štand.

Informacije o ponudi Beograda za rumunske goste našle su se i u Dnevniku Nacionalne televizije Rumunije u udarnom terminu, i date su izjave i za druge medije.

„Veliki potencijal na rastućem turističkom tržištu Rumunije je u činjenici da je u pitanju susedna, pravoslavna zemlja, sa mnogo sličnosti u kulturi, mentalitetu, gastronomiji. Rumuni su prema poslednjim statističkim podacima među najbrojnijim turistima u našoj prestonici, sa daljom tendencijom rasta.“, rekla je Jelena Stanković, PR Turističke organizacije Beograda.

Mogućnosti za putovanja avio prevozom predstavila je Er Srbija, koja rumunskim turistima nudi direktne letove 12 puta nedeljno iz Bukurešta za Beograd. „Tokom sajma, Er Srbija je aktivirala promotivnu ponudu sa posebnim cenama počev od 99 evra za povratnu kartu, za putovanja u periodu od 13. novembra do 20. decembra.“, istakla je Lidija Radić, komercijalni predstavnik za tržište Rumunije u Er Srbiji.

Učešće TO Beograda na sajmu ROMEHPO uveličao je nastup našeg Nacionalnog ansambla narodnih igara i pesama Srbije „Kolo“ koje je uz podršku Ambasade Republike Srbije veče ranije održalo veoma posećen i zapažen koncert u centru Bukurešta.

U prvih devet meseci ove godine, 32.890 rumunskih turista je posetilo Beograd, što je za 45% više u odnosu na isti period prošle godine, i ostvarilo 72.323 noćenja u Beogradskim smeštajnim kapacitetima, za 67% više, što ih svrstava u prvih deset turista u našoj prestonici.