VELIKO INTERESOVANJE BUGARSKE PRIVREDE ZA BEOGRAD I SRBIJU

13. 03. 2024.

 

Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj, Turistička organizacija Beograda i Turistička organizacija Srbije se od 13. do 15. marta predstavljaju na štandu Srbije gde su već prvog dana sajma održani važni poslovni sastanci umrežavanja u regionu i saradnje na prekookeanskim tržištima.  

Na inicijativu Turističkih organizacija Beograda i Srbije danas je održan sastanak sa predstavnicima gradova i destinacija iz regiona radi jačanja saradnje u promociji i nastupu na dalekim tržištima, prvenstveno dalekog istoka. Sastanku su prisustvovali predstavnik organizatora putovanja iz Kine, Majkl Čen, i Bajko Bajkov, vlasnik najveće turističke agencije u Bugarskoj, "Bohemija“.

„Turistička organizacija Beograda ima izuzetno dobru saradnju sa agencijom „Bohemija“ sa kojoj smo već imali zajednički nastup u Kini i koja u okviru kružnih tura dovodi velike grupe kineskih turista u naš region.“, rekao je Slobodan Unković, pomoćnik direktora TOB i dodao da će povećanju broja kineskih turista u Srbiji doprineti nove najavljene linije između Beograda i Šangaja, Guangdžoa i Pekinga u ovoj godini.

Štand Srbije danas su posetili i ambasador Srbije u Sofiji, Željko Jović, i ministarka turizma Bugarske, Zorica Dinkova. U razgovoru sa turističkim poslenicima Srbije i Bugarske, ambasador Jović je istakao da će završetak infrastrukturnih objekata do bugarske granice značajno povećati broj bugarskih gostiju u Beogradu.

Pored izuzetno dobre avio povezanosti između Beograda i Sofije direktnim letovima Er Srbije, i uz činjenicu da je u pitanju susedna, pravoslavna zemlja, raznovrsni kulturno istorijski sadržaji, manifestacije, vinski, banjski i planinski turizam su među glavnim razlozima velikog interesovanja bugarskih agencija za organizaciju putovanja u našu zemlju.

Na štandu Srbije ove godine učestvuje ukupno 26 izlagača, turističkih organizacija i predstavnika privrede koji će tokom tri dana sajma bugarskim agencijama i individualnim posetiocima promovisati ponude za city break, banjski i planinski turizam.

U fokusu prezentacije Beograda biće bogata kulturna i gastronomska ponuda, poslovni i manifestacioni turizam, sa posebnim akcentom na predstojeću izložbu EHPO 2027 i efekte koje će imati na infrastrukturu, hotelsko ugostiteljski sektor i ukupnu modernizaciju naše prestonice.

U 2023. godini Beograd je posetilo 43.000 turista iz Bugarske, za 33% više nego godine koja je prethodila, što turiste iz ove zemlje svrstava u prvih dest u Beogradu. Bugari su u 2023. ostvarili 74.200 noćenja, što je povećanje od 31%. Na nivou Srbije, ukupan broj bugarskih gostiju u 2023. bio je 110.419 (+35%) sa gotovo 200 hiljada ostvarenih noćenja, tačnije 197.934 što je povećanje za 39%.