VITEŠKI POHOD SREDNJOVEKOVNIM BOJNIM BRODOM SLAVJANA

Izgrađena je na dalekom severu Evrope u Kareliji. Verna je replika ratnih brodova vikinškog i varjaškog tipa od pre 1000 godina. Igradnja je rađena na osnovu arheoloških nalaza,  u potpunosti je od drveta.  Lađa je 2014. godine na pohodu epskih razmera dugom 8.000 km. preplovila najveća evropska jezera,  reke i kao u bajci čak sedam mora! Azovsko, Crno, Mramorno, Egejsko, Sredozemno, Jonsko i Jadransko. Jedinstvena je u ovom delu Evrope.

Na lađi će Vas dočekati iskusni kapetan i ljubazna posada na srpskom, engleskom i ruskom jeziku od koje ćete čuti neverovatnu istoriju Beograda i lađe Slavjana. Kompetna viteška posada je sve vreme plovidbe u srednjovekovnim oklopima i kostimima. Takođe kostimi, oklopi, šlemovi, štitovi i pravi srednjovekovni mačevi i ostalo oružje obezbeđeni su i za sve posetioce. Nećete sedeti za limenim stolovima na plastičnim stolicama u zastakljenoj kabini modernog metalnog broda sa konzervom pića, već ćete kao pravi avanurista sedeti na otvorenoj palubi sa vetrom u kosi i suncem na licu, na drvenoj veslačkoj klupi obloženoj pravim krznom, uz piće iz drvenih krigli i glinenih čaša. U skladu sa vremenskim uslovima možete i da jedrite sa pravim  vikinškim kvadratnim jedrom ili čak po želji i veslate. Za potpuno uživanje i opuštanje brod pored pogona na vesala i jedro ima i motor kao i svu potrebnu savremenu bezbednosnu opremu.

Zaista interaktivan i autentičan doživljaj prekrasnim rekama Dunavom i Savom na jedinstvenom srednjovekovnom krstarenju kroz srce Beograda. Videćete Beogradsku tvrđavu, spomenik Pobedniku, Veliko ratno ostrvo, Konjsko ostrvo, Ušće Save u Dunav, Hram Svetog Save, Srpsku Patrijaršiju, Beogradske mostove, novoizgrađeni Beograd na vodi, panoramu celog grada, Stari i Novi Beograd i Zemun. Prijatna srednjovekovna muzika upotpunjuje doživljaj.

Radi potpunog užitka predlažemo da u toku plovidbe posetite i Beogradski viteški park SVIBOR.  Ovde ćete u Viteškom muzeju videti izložbu pravih srednjovekovnih oklopa, štitova, oružja i opreme koje možete da obučete i napravite sjajne fotografije za društvene mreže, a zatim se oprobate u gađanju lukom i strelom, vikinškom sekirom ili viteškim kopljem i topuzom u metu. Borba mekanim i bezbednim rekvizitima-mačevima i štitovima sa zaštitnim kacigama i oklopima će učiniti da osetite herojski vikinški adrenalin.

Zaplovite sa nama i doživite istoriju oživljenu na novi način. Steknite nezaboravne uspomene na lađi Slavjana koja je dobitnik velikog šampionskog pehara i osvajač prvog mesta, pobednik  „Beogradskog Karnevala Brodova“. Za neprevaziđenu atraktivnost broda dokaz su i mnogi istorijski i igrani filmovi sa srednjovekovnom tematikom koji su snimani na njemu, izveštaji putopisaca sa raznih meridijana, snimci mnogih stranih i domaćih televizija kao i novinski napisi i izveštaji na raznim elektronskim platformama.

Plovidba traje sat i po, a kompletna avanura sa posetom Viteškom parku traje 3 sata. Polasci su svakog dana u 16:00 sa pristana na kraju Beton hale kod restorana Lafajet. Do polazne tačke možete sići pešačkim mostom-pasarelom direktno sa Beogradske tvrđave.

Brod je kapaciteta 12 putnika i prvenstveno je namenjen za sport i rekreaciju.