DVORSKI KOMPLEKS

Kraljevski Dvor je bio dom Kralja Aleksandra I i Kralja Petra  II. Danas je to dom NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra II i njegove porodice.

Projektanti su bili arh. Živojin Nikolić i akademik Nikolaj Krasnov sa Kraljevske akademije. To je velika i reprezentativna vila od belog kamena u srpsko-vizantijskom stilu. U njenom sastavu je i Dvorska kapela posvećena Sv. Apostolu Andreju Prvozvanom, koji je zaštitnik i Krsna Slava Kraljevskog Doma, i koja je sagrađena po uzoru na crkvu manastira Sv. Andreja na Tresci, zadužbinu Kralja Vukašina. Oko Dvora su podignute pergole, parkovske terase, bazeni, paviljon i koncertna terasa. Iz Dvora koji je na grebenu brda, pruža se veličanstven pogled na Dedinje, Košutnjačku šumu, Topčider i Avalu.

Prostorije u prizemlju veoma su raskošno opremljene. Kamenom popločani Svečani hol ukrašen je kopijama fresaka iz Dečana i Sopoćana. Plavi salon je opremljen u baroknom stilu, a Zlatni salon u renesansnom, kao i velika Trpezarija. U tim prostorijama mramorni stubovi nose raskošne kasetirane drvene tavanice sa bronzanim lusterima. Ove su prostorije ukrašene dragocenim slikama, škrinjama i predmetima iz kraljevske zbirke. U istom renesansnom stilu opremljene su i prostorije Velike i Male biblioteke. Na prvom spratu je raspoređen niz apartmana koje koristeNJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II, Princeza Katarina, Princ Naslednik Petar, Princ Filip i Princ Aleksandar.

BELI DVOR

Zgrada Belog dvora, koji se nalazi u istom kompleksu sa Kraljevskim dvorom, zidana je po želji Kralja Aleksandra I kao rezidencija za njegove sinove Petra (budućeg Kralja Petra II), Tomislava i Andreja. Kralj Aleksandar je očekivao da će njegovim sinovima biti potreban sopstveni prostor kada odrastu, ali ga je mučko ubistvo otrglo od porodice, a sudbina njegovih sinova je krenula drugim tokom. Maloletni Kralj Petar II je postao novi gospodar Kraljevskog Dvora, a dovršenjem započete zgrade Belog dvora pozabavio se njegov rođak, Knez-Namesnik Pavle. Zgradu, koja je građena od 1934. do 1937. godine, projektovao je arhitekta Aleksandar Đorđević. Kada je Dvor zavrsen u njega se uselio Knez-Namesnik sa svojom porodicom u očekivanju Kraljevog punoletstva.U prizemlju ove klasicističke zgrade nalazi se veliki Svečani hol i niz salona opremjenih u stilu Luja HV i Luja HVI sa venecijanskim lusterima. Tu je i Dvorska biblioteka koja je imala oko 35.000 knjiga i Svečana trpezarija nameštena u stilu čipendejla.

Na sprat se stiže stepeništem iz Svečanog hola, a do pet velikih apartmana vodi galerija nad Holom. U potkrovlju se nalaze stanovi posluge i pomoćna biblioteka.

Turistička organizacija Beograda organizuje obilaske Kraljevskog kompleksa svake subote u 9.30 (na srpskom jeziku) i 12.30 (na engleskom jeziku). Ulaznice uključuju organizovani autobuski prevoz od Trga Nikole Pašića do Kraljevskog kompleksa – okupljanja za prevoz su u 9.30 i 12.30 časova. Cena ulaznice je 1500 dinara. Broj posetilaca u grupi je ograničen na najviše 30.

Za informacije i rezervacije turisti treba da posete Turistički informativni centar u Beogradu, Knez Mihailova 56, telefon: 011 26 35 622, i-mejl: bginfo.knezmihailova@tob.rs vebsajt www.tob.rs

Škole, studenti i udruženja penzionera mogu da obiđu Kraljevski kompleks na Dedinju u najavljenim grupnim posetama svakog radnog dana od 9 do 15 časova uz obavezno obaveštenje Kancelariji NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra najmanje 7 do 10 dana unapred, na telefon +381 11 306 4014 ili putem i-mejla: kancelarija@dvor.rs. Svaka grupa mora da se sastoji od najmanje 10 a najviše 40 posetilaca. Vebsajt: www.dvor.rs