SPORTSKE AKTIVNOSTI NA ADI CIGANLIJI

SPORTSKI SADRŽAJI

Fudbalski kompleks
- Dva velika fudbalska terena sa veštačkom travom najnovije generacije i uređenim i komfornim svlačionicama
- Teren sa veštačkom travom za mali fudbal dimenzija 40h20 metara.

Igrališta za mali fudbal
Kod kružnog toka na levoj obali Savskog jezera, nalaze se četiri igrališta dimenzija 40 h 20 metara, od kojih su tri sa betonskom, a jedan sa tartan podlogom. Ova igrališta su izuzetno posećena i najčešće se koriste za mali fudbal. 

Košarkaški tereni
Na prostoru Ade Ciganlije se nalaze četiri košarkaška igrališta nestandardnih dimenzija (igrališta manjih dimenzija od standarda), koja se nalaze između fudbalskog kompleksa i golf kluba, kao i sedam košarkaških igrališta standardnih dimenzija (28 h 15 m), koja su smeštena između fudbalskog kompleksa i teniske hale. Igrališta poseduju betonsku podlogu i tribine, a dva imaju i reflektore, što je izuzetno pogodno za organizovanje košarkaških manifestacija tokom večernjih sati.

Odbojkaški tereni
Kod Okruglog kupatila se nalazi stadion za odbojku na pesku sa dva ograđena odbojkaška igrališta, pripadajućim tribinama i reflektorima. Pored stadiona, veliki broj ugostiteljskih objekata u okviru svoje ponude poseduje igrališta za odbojku na pesku.

U sklopu centralnih sportskih igrališta, na levoj obali Savskog jezera, nalazi se šest betonskih igrališta standardnih dimenzija (18 h 9m). Igrališta su veoma posećena i javno dostupna svim posetiocima.

Teniski kompleks
Teniski kompleks se nalazi iza fudbalskog kompleksa, okružen piknik prostorom, otvorenim sportskim igralištima i biciklističkom stazom. Čine ga teniska hala i pet otvorenih teniskih igrališta. Korišćenje kompleksa je komercijalnog tipa.

Hala poseduje dva igrališta sa tvrdom podlogom, rađena po uzoru na podlogu koja se koristi na US open – u. Pored igrališta hala poseduje prostor za kondicioniranje, svlačionice sa mokrim čvorom, tuš kabine, kafe bar, balkon ložu i kancelariju.

Kod Okruglog kupatila se nalaze dva igrališta sa šljakastom podlogom.

KAJAKAŠKI SAVEZ SRBIJE smešten je na novobeogradskog strani i u proteklih 50 godina izrastao je u modernu organizaciju koja u svom članstvu okuplja preko 30 kajakaških klubova.

Veslanje 
Veslanje na Adi Ciganliji ima veoma dugu i bogatu tradiciju. Daleke 1932. godine na Savskom jezeru održano je 33. Prvenstvo Evrope, koje je otvorio kralj Aleksandar Karađorđević. Od tog perioda do danas, veslanje na Adi Ciganliji jedan je od najistaknutijih sportova, a mladi veslači godinama unazad nižu uspehe na takmičenjima svetskog nivoa, zahvaljujući čemu Adu Ciganliju tek očekuje organizacija takmičenja vrhunskog nivoa.

Bejzbol igralište
Naspram igrališta za odbojku na pesku kod Okruglog kupatila na Adi Ciganliji nalazi se jedno od najlepših bejzbol igrališta na našim prostorima, na kome se održavaju takmičenja različitog karaktera.

Ragbi igralište
Na novobeogradskoj strani Ade Ciganlije, u neposrednoj blizini Okruglog kupatila nalazi se igralište standardnih dimenzija za ragbi.

Golf
Golf kompleks smešten je u najlepšem delu Ade Ciganlije i udaljen je svega 4 kilometra od centra Beograda. Prostire se na 16 hektara, a golf teren ima 9 polja koja zadovoljavaju stroge svetske standarde. 

Biciklizam
Na Adi Ciganliji se nalazi najsavremenija biciklistička staza dužine 11,2 km koja vodi oko Savskog jezera. Bicikle se na Adi Ciganliji mogu iznajmiti tokom cele godine na tri lokacije: na novobeogradskoj strani kod kružnog toka,  na makiškoj strani kod parkinga i u neposrednoj blizini zip lajna na makiškoj strani Ade Ciganlije. 

Roleri
Škola rolera „Ada Ciganlija“ osnovana je 2006. godine u Beogradu i sa organizovanih preko 4000 časova, danas je jedna od najvećih škola rolera u regionu.

Koristeći standarde Svetske Inlajnskejt Asocijacije (ISSA) svojim polaznicima škola nudi obuku vožnje rolera svim uzrasnim kategorijama.

Sportski ribolov
Na Adi Ciganliji sportski ribolov odvija se na čitavoj teritoriji Savskog jezera. Ribolov se ne odvija za vreme održavanja takmičenja u sportovima na vodi, kao i za vreme trajanja letnje kupališne sezone, kada ribolovci mogu da pecaju isključivo u ograđenom delu.

Ribolov se odvija tokom leta u periodu od 05 – 21 čas, a zimi od 07 do 16 časova. Noćni ribolov je najstrožije zabranjen.

REKREACIJA

Trim park
Trim park se prostire na 1200 m² . Okružen je jasenovom šumom i trim stazom koja je obložena mlevenim granjem. Jedinstvena teretana na otvorenom sastavljena je od 24 sprave koje se koriste za tretman svih mišićnih grupa. 

Trim staza
Holmerova trim staza nalazi se neposredno pored trim parka i idealna je za aktivnosti hodanja i trčanja.

Duž staze od 1 km postavljene su oznake na svakih 100m, radi lakše orijentacije. Podloga od debelog sloja piljevine i peska, idealna je za sprovođenje aktivnosti trčanja i hodanja za korisnike svih uzrasta i fizičke spreme. 

Mini golf
Igralište za mini golf se nalazi kod Letnje uprave i otvara se sa početkom sunčanih dana. 

Joga park
Tokom celog leta, svake nedelje se u joga parku održavaju besplatni časovi joge.

Centar za osobe sa invaliditetom
Centar za osobe sa invaliditetom predstavlja samo jedan u nizu objekata na Adi Ciganliji kojima se posebna pažnja poklanja osobama sa posebnim potrebama.

Igralište prilagođeno osobama sa posebnim potrebama je zaštićeno drvenom ogradom i poseduje specifičnu zelenu betonsku podlogu namenjenu za slepe i slabovide.