Knez Mihailova

Ako se odlučite da centar Beograda bolje upoznate kroz šetnju, svakako je Knez Mihailova ulica i njena okolina idealna za to. Ulica počiva na ostacima nekada moćnog antičkog Singidunuma koji su sagradili Rimljani, a danas spaja Trg Terazije sa Beogradskom tvrđavom i Parkom Kalemegdan.

Kada su osamdesetih godina 19. veka beogradske najimućnije i najuticajnije porodice podigle sebi kuće u ovoj ulici, ona postaje gradska „žila kucavica“, najživlji trgovački centar sa elitnim beogradskim prodavnicama i glavno šetalište Beograđana. Zbog svog velikog istorijskog i kulturnog značaja, ulica je pod zaštitom države. Tu su brojna istorijska zdanja, spomenici i institucije kulture: Galerija Kulturnog centra Beograda, impozantno zdanje Srpske akademije nauke i umetnosti sa galerijom u kojoj se održavaju koncerti i izložbe, Muzej Zepter sa delima domaćeg savremenog slikarstva, Biblioteka grada Beograda u čijim se podrumskim prostorijama nalazi Rimska dvorana sa ostacima kapije i vodovoda iz perioda rimske vladavine, kulturni centri Francuske, Španije i Nemačke.

Ova ulica nikada nije prazna. NJen centralni deo je prepun omiljenih beogradskih kafe restorana. Šetači, moderno obučene Beograđanke, ulični svirači i pevači, deo su njene šarolike svakodnevice.