21. МЕЂУНАРОДНА СМОТРА АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА

12. мај 2021.

Народни музеј у Београду ове године Међународну смотру организује током трајања манифестације Музеји за 10 у сарадњи са: Институтом Сервантес, Италијанским институтом за културу, Гете институтом, Руским географским друштвом, Хеленском фондацијом за културу, Мађарским културним центром, Културним центром исламске Републике Иран, амбасадом Словачке, амбасадом Пољске, амбасадом Арапске Републике Египат, као и самосталним ауторима из Турске, Хрватске, Северне Македоније и Србије.

Почасни гост овогодишње Смотре је Краљевина Шпанија – Институт Сервантес, чији филм Положај жене у Новој Картагини отвара овогодишњу смотру.

Током осмодневног трајања смотре, посетиоци ће у оквиру програма моћи да погледју 39 филмова из 14 земаља – Шпаније (5), Италије (4), Немачке (1),  Египта (2), Русије (2), Пољске (1), Турске(1), Ирана (1), Грчке (1),Мађарске (2), Словачке (1), Хрватске (1), Северне Македоније (1) и Србије (16). Филмови својим садржајем у највећој мери доносе новине из света археологије, у виду репортажа, али и образовних филмова који представљају важна открића, као и изузетна достигнућа древних цивилизација. Одабрани филмови су углавном били приказана на угледним европским фестивалима археолошког филма, попут фестивала у Роверету у Италији, Ируну у Шпанији или у немачком Килу. Као и претходних година, филмови се одликују високим научним квалитетом, али и иновативним приступом културној баштини, омогућавајући на тај начин, не само стручњацима него и свим заинтересованим посетиоцима да се упознају са најновијим археолошким истраживањима у свету и код нас.

Народни музеј редовни је домаћин ове смотре од 1998. године, када је у сарадњи са организаторима Фестивала у Роверету, часописом Аrcheologia Viva и Италијанским институтом за културу у Београду, код нас први пут организована оваква манифестација. Смотра нема такмичарски карактер и од самог почетка је замишљена као ревија новијих остварења у продукцији документарног филма.

Током трајања Смотре биће одржана и два предавања. У суботу 15. маја у 18 часова  предавање Винча и Васић: Столеће касније, одржаће др Вера Богосављевић Петровић, музејски саветник Народног музеја, а последњег дана Смотре у среду 19.05 у 18 часова предавање Вучедол у простору и времену, одржаће Јован Митровић, виши кустос Народног музеја и Мирела Хутинец, директорка Музеја вучедолске културе, Вуковар.

Филмске пројекције ће почињати сваког даном у 19.00 часова у атријуму Народног музеја, а улаз  је бесплатан. Молимо заинтересоване да поштују обавезне мере здравствене предострожности, као и за разумевање због ограниченог броја посетилаца.

Овде можете погледати програм смотре.