37. Београдски џез фестивал

26. окт 2021.

37. Београдски џез фестивал, под слоганом „ЏЕЗ ПЛАМЕН“ / „JAZZ FLAME“ одржаће се од 26. до 31. октобра 2021. у Дому омладине и Комбанк дворани.

Ове године се одржава 37. издање Београдског џез фестивала, којим се истовремено навршава пола века од рођења манифестације, 1971. године. Фестивал ће, због обележавања великог јубилеја, у пуном формату трајати шест дана, а одржаће се и један „плус“ концерт у Дому омладине, као и гостовање у Новом Саду – укупно недељу дана најбољег савременог џеза из целог света у Србији!

У салама Дома омладине Београда и Комбанк дворане наступиће 25 састава, са преко 100 музичара из 18 земаља, са 3 континента (Европа, Северна Америка и Азија), уз репрезентативно представљање најталентованијих младих аутора са српске џез сцене.

Почасно место на отварању манифестације припада новосадском саставу Majamisty TriO. На фестивалу су досад наступали само једном, пре десет година, промовишући деби албум Mistyland. Утисак који су тада оставили отварао им је једна по једна велика врата – критике у магазинима JazzTimes и All About Jazz, дистрибуција албума у Јапану, први концерти у иностранству. Одважно ступајући изван главне струје ондашњег српског џеза, освајали су нове врхове. Непосредно пред фестивал снимају четврти албум, на коме ће се наћи музика коју пијанисткиња и лидерка састава Маја Алвановић припрема за извођење на београдској манифестацији. Уважени гости су аустријски бас кларинетиста и саксофониста Улрих Дрекслер, македонско-француска вокалисткиња Анета Џорџ, као и новосадски дечји хор Ла Ла Студио.

Марија Шнајдер је већ четврт века неприкосновено најуваженији композитор и аранжер оркестарског џеза. Добила је 7 Гремија и 14 пута номинована за ово признање. Њен први Греми, за албум Цонцерт ин тхе Гарден (2004), прво је издање у историји те награде које се продавало искључиво путем интернета. Носилац је и два овогодишња Гремија, за најбољу инструменталну композицију („Спутник“) и најбољи оркестарски џез албум (Дата Лордс). Освојила је неколико десетина титула за најбољег композитора, аранжера или оркестар у годишњим гласањима критичара DownBeata, Jazz Timesa и Jazz Journalists Association. Има почасни докторат универзитета у Минесоти и титулу NEA Jazz Master (2019), која се сматра најважнијим институционалним признањем у области џеза у Америци. На првом гостовању у Београду извешће најупечатљивија дела из целе каријере, диригујући једним од водећих младих европских оркестара, келнским Subway Jazz Orchestra.

Пијанисткиња, певачица и композиторка Азиза Мустафазаде, кћи је славног азербејџанског уметника Вагифа Мустафазадеа, кога је чувени амерички џез водитељ Вилис Коновер прогласио „најлиричнијим пијанистом кога је упознао“. Победница конкурса „Телонијус Монк“, светску афирмацију стекла је албумима за продукцију Columbia средином деведесетих, а потом снимала за кућу Decca, као и у сопственој режији. Актуелно издање Генератионс изашло је прошле године, после тринаестогодишње паузе. Главно поље њеног интересовања је мугам-џез – амалгам џеза, класике и азербејџанског фолклора, на трагу радова оца Вагифа, а обрађивала је и џез стандарде, као и дела класичне музике. Поседује изузетну пијанистичку технику и божански глас великог распона, владајући и класичним стилом певања. Иако од краја осамдесетих живи у Немачкој, веома ретко наступа, а њен београдски концерт један је од само два потврђена до краја године.

Немачки трубач и композитор Маркус Штокхаузен један је од најразноврснијих уметника нашег доба, остварујући врхунске резултате упоредо у домену џеза, савремене и класичне музике. Син је чувеног авангардног композитора Карлхајнца Штокхаузена, чија је бројна дела и изводио, а сарађује и са полубратом Симоном, композитором и саксофонистом. Током каријере дуге четири деценије, снимио је преко 90 албума као лидер или сајдмен. Сарађивао је са значајним личностима савременог џеза (Арилд Андерсен, Ференц Снетбергер, Флоријан Вебер, Ралф Таунер, Рајнер Брунингхаус…), наступао са бројним европским оркестрима (The London Sinfonietta, Metropole Orchestra, Franz Liszt Chamber Orchestra, Berlin Philaharmonic…), те освајао престижне награде немачке џез заједнице (WDR, JTI, ECHO…).

RYMDEN је супер група какву Европа одавно није имала. Клавијатуриста Буге Веселтофт је творац „Нових џез концепција“ и вођа истоименог бенда, а басиста Ден Берглунд и бубњар Магнус Естрем ритмичари најпопуларнијег европског џез састава свих времена е.с.т. (Есбјорн Свенсон трио) и потом успешни лидери самосталних креативних пројеката. Велику скандинавску тројку спојила је Бугеова дугогодишња жеља да води акустични џез трио. У духу назива бенда, који означава свемир, или универзум, њихова музика заснована је на три елемента: меланхоличним и атмосферичним композицијама, драматичном ритмичком пуњењу, те виртуозној џез свирци највишег нивоа. Поред модерног џеза, у њиховој креацији мешају се и утицаји Баха, филмске музике и рокенрола, рефлектујући све аспекте скандинавске музике 21. века.

Унук чувеног блуз-свинг трубача Дока Чидема, трубач и композитор Тео Крокер бљеснуо је на џез сцени у пратећем саставу Ди Ди Бриџвотер, а онда уз подршку чувене вокалне диве остварио упечатљиву соло каријеру. Наступао је на најпрестижнијим светским фестивалима (Ротердам, Сан Себастијан, Перуђа) и сарађивао са звездама џеза и поп музике (Рој Харгрув, Гери Барц, Џеј Кол, Вајклиф Џин). Последњи албум Star People Nation донео му је прву номинацију за Греми, а од актуелног издања BLK2LIFE / A Future Past, које представља у Београду, очекује се да настави његов пут у врх савременог џеза. Албум представља звучну прославу Крокерових афро-корена, уз велико поштовање према џез и фанк традицији, али и отвореност према савременим токовима, попут хип-хопа, репа и нео-соула.

Ограничен број ваучера за комплете улазница 37. Београдског џез фестивала се може набавити на Ticket Vision благајни у Дому омладине Београда. Актуелна цена ваучера је 3000 РСД, а обухвата све концерте у главном програму фестивала (13 концерата).