ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2021. У БЕОГРАДУ

15. сеп 2021.

Свечани почетак овогодишње манифестације „Дани европске баштине“  у Београду обележиће отварање изложбе „Споменичко наслеђе Улице кнеза Милоша“ Заводa за заштиту споменика културе града Београда- среда 15. септембар 2021. године.

Највећи број разноврсних програма реализује се у другој половини септембра и првој  половини октобра а већ традиционално у Београду многи читав септембар посвећују програмима промоције наслеђа.

По одлуци Министарства културе и информисања РС, које координира програме у Републици Србији, тема Дaна eврoпскe бaштинe ове године у Србиjи је иста као и у Европи: „Нeritage: All Inclusive“- „Наслеђе за све“. Сви су позвани да припреме програме и садржаје промоције разноврсног, материјалног и нематеријалног наслеђа које нуде посетиоцима, радећи са што разноврснијом публиком и да размотре како могу да повећају доступност за све, веће учешће особа са инвалидитетом и свих традиционално недовољно заступљених и маргинализованих група у презентацији и интерпретацији културног наслеђа.

Дани европске баштине у Београду обележавају се у организацији града Београда-Градске управе, Секретаријата за привреду, надлежног за послове туризма и Организационог одбора образованог решењем градоначелника и око стотину непосредних организатора програма. У сарадњи са секретаријатима надлежним за културу, заштиту животне средине, образовање и дечју заштиту, спорт и омладину, социјалну заштиту, установама, градским општинама, удружењима,  припремљен је велики број програма у свакој од тих области и у условима пандемије Ковид 19, уз поштовање прописаних мера надлежних органа и поштовање препорука о заштити од инфекције.

Припремљени су и бројни садржаји доступни публици у дигиталној форми (виртуелне туре, изложбе и каталози у електронској форми, филмови, видео материјали, тв емисије, снимљене представе, квизови знања и сл.).

Kао и свих претходних година, бројни програми промоције наслеђа реализују се на читавој територији града. Користећи расположиве ресурсе, партнерство и сарадњу, градске општине: Земун, Вождовац, Врачар,  Младеновац, Савски венац, Гроцка,  Барајево, Сурчин и друге,  музеји, центри за културу, удружења и други организатори, припремили су разноврсне програме: изложбе, презентације, разгледања са водичима, предавања, представе, радионице, квизове знања, такмичења, видео пројекције, дечје програме, пројекције филмова и др.

Како је посебно важно упознавање деце и младих са значајем наслеђа и могућностима презентације, посебно коришћењем савремене технологије, приређен је велики број дечјих програма. Учење о прошлости је веома драгоцено знање и за будућност. Примери добре праксе требало би свакако да буду подстицај свима да брину o свoм, a сaмим тим нaшeм, зajeдничкoм материјалном и нематеријалном нaслeђу. Сви организатори су позвани да воде рачуна о доступности програма за особе са инвалидитетом.

Као и претходних година, организован је највећи број програма у области културе и туризма. У Београду је сконцентрисано драгоцено културно и споменичко наслеђе од значаја за читав регион, али и више од 44 заштићених природних добара који су и овом приликом обухваћени бројним програмима.

У складу са могућностима, за посетиоце своја врата отварају градска здања и други простори који током године нису доступни за публику.

Удружење туристичких водича и ТОБ су припремили тематске туре разгледања. Бројним и разноврсним програмима обележиће се и Светски дан туризма, 27. септембар посвећен ове године  теми „Туризам за инклузивни раст“. Манифестација доприноси промоцији разноврсног наслеђа али и обогаћивању туристичке понуде Београда и атрактивности Београда као дестинације. 

Програм прате и две брошуре којима се промовише културно и природно наслеђе Београда.

Сви су позвани: организатори програма да дају максималан допринос да програми буду доступни за што шири круг посетилаца и  да буду одговорни, да се програми реализују уз поштовање прописаних мера надлежних органа и датих препорука, посетиоци - да уживају у програмима и науче што више о баштини, медији - да забележе и поделе информацију, знање, причу о богатом и разноликом материјалном и нематеријалном наслеђу.

Као и сваке године, информације о програмима биће доступне у електронској верзији на интернет страници града Београда www.beograd.gov.rs и Туристичке организације Београда www.tob.rs и непосредних организатора програма, као и у ТИЦ-у ТОБ-а, Кнез Михаилова 56.

Прилог: линкови на најаве програма „Дана европске баштине“

http://zemun.rs/dani-evropske-bastine2021/

https://vozdovac.rs/2021/09/06/zrnov-fest-spektakularno-putovanje-u-srednji-vek/

https://vracar.rs/2021-9-7-carevac-na-vracaru/

https://www.beogradskatvrdjava.co.rs/dani-evropske-bastine-na-beogradskoj-tvrdjavi/