ЏЕЗ ПЕВАЧИЦА ЈЕЛЕНА ЈОВОВИЋ "NIGHTBIRD"

12. 12. 2023.

У уторак, 12. децембра 2023. у 20ч, велика џез певачица Јелена Јововић обележиће 30 година рада, као и излазак новог ЦД-а са ауторским композицијама.

Са гостима у програму, који су и учествовали у снимању ЦД-а, а међу многима су Бојан З, Ammen Saleem, Владимир Костадиновић, овај концерт обећaва да буде прави празник џез музике, и буде један од најзначајнијих музичких догађаја у овој години.

Љубитељима џеза њено име добро је познато и једва чекају сваки наступ. Јелена Јововић важи за једног од најистакнутијих представника овог жанра потеклих са Балкана. Жестока ратница одличне музике, како ју је описала Флора Пурим. Страствена уметница која разуме природу певања као есенцију комуникацијског процеса, каже басиста Чак Израелс. Рођена певачица са ретким, непатвореним квалитетом комуникације са публиком и осећајем за песму, сматра Марк Марфи, легенда џеза.

“Њен албум „Heartbeat” освојио је срца слушалаца на плејлистама великих америчких и међународних радио станица. Јелена је спиритус мовенс и музичар који плени својим талентом на интернационалној сцени више од три деценије. Гласом Саре Вон и сомотом Били Холидеј, али и модерним приступом Дајан Ривс, освојила је срца многих музичких критичара и публике широм света”, истиче угледни џез новинар Боб Виер.

По завршеним студијама џеза у Грацу, Јелена је основала катедру за џез певање у Јужноафричкој Републици у којој је провела четири године. Након повратка у Србију предаје џез певање у музичкој школи “Станковић“. Сарађивала је са многим великим именима, наступала с њима на позорницама широм света, и очарала тај исти свет на посебан, упечатљив и врло оригиналан начин.

Албум „Heartbeat“ оставио је снажан утисак, а слушаоце је импресионирао јединственим погледом на традиционални џез са европским наслеђем. Звучи аутентично и многи су га оценили као инстант класик. И актуелно издање „Nightbird“ одушевило је поштоваоце овог звука.

„Препун душе и ритма са пуно скет певања, вишегласног аранжирања и инвентивних вокализама, овај албум држи пажњу од почетка до краја. Бибоперима ће се нарочито свидети, јер подсећа на славне дане џеза са много нових и сјајних елемената, али џез је у сржи свега. Задивљујућа музичка слика! Изванредан бенд, а њени увек невероватни аранжмани, композиције и текстови такође доприносе целокупном музичком концепту које красе снажни модерни ритмови и горућа солирања уз вокал“, није штедео комплименте Ренди Брекер, џез трубач.

Сјајну уметницу интересантног имиџа и моћног гласа моћи ће поново да чује и београдска џез публика.