Изложба „Архикултура“

30. 01. 2023.

Активном архитекти-уметнику стало је до остварења својих пројеката; и док они трају – ни он не стари, каже се у каталогу изложбе.

Београдска изложба „Архикултура“ професора Бориса Подреке у Музеју примењене уметности, састоји се, пре свега, од архитектонских решења, како изведених тако и од оних која то нису. Такође, Подрека ће по први пут београдској публици показати и своја ликовна дела, као и неколицину дела примењене уметности, чији је аутор.

Борис Подрека, архитекта и уметник, поникао у Средњој Европи баштини њену историјску и уметничку традицију. Одраста у вишејезичној средини и ствара у мултикултурном амбијенту на простору између Београда и Љубљане, Трста и Венеције, Беча и Штутгарта. Параметри његовог рада вуку корене из теорије архитектуре Земпера, Бетхера и Виоле де Дика. Под утицајем Вагнера и Плечника, он тематизује носећу конструкцију и материјалност, технику просторних слојева учи од Лоса, а нематеријалне карактеристике светлости изучава током својих дугих путовања по Оријенту. Путем њему својствене поетике разлика, током свог готово пет деценија дугог архитектонског стваралаштва, Подрека напредује на свом потпуно личном путу који се манифестује кроз снагу израза бројних међународних остварења у осам европских држава, као и у Кини.