Министар туризма Турске на штанду Београда и Србије

13. 04. 2023.

Да су Београд и Србија све боље позиционирани на туристичком тржишту Турске потврђује огромно интересовање бројних агенција и туроператора који су већ првог дана сајма EMITT у Истанбулу посетили штанд наше земље и разговарали са представницима туристичке привреде, као и посета министра туризма Турске, који је овом приликом изразио да очекује велики туристички промет из обе земље.

„Захваљујући појачаним летовима из Истанбула и Анкаре, а од 15. априла и из турског града Измира, очекујемо да ћемо ове године премашити до сада рекордан број турских туриста у Београду који су већ годинама на врху листе најбројнијих гостију у нашој престоници.“, рекао је Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда.

У разговору са министром туризма Турске, Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије, истакла је да су туристи из Турске веома важни. „Са 450 хиљада ноћења у прошлој години турски туристи су други на листи у Србији. Надамо се да ће се тај тренд наставити јер сада имамо још више директних летова националног превозника, не само до Београда већ и Краљева и Ниша, и нудимо управо оно што туристи из Турске желе, богату понуду и садржајан одмор.“

Министар туризма Турске, Мехмет Нури Аксој, рекао је да очекује велики број српских туриста у Турској, којих иначе има у великом броју, нарочито у Анталијској регији, а затим су челници туризма пожелели једни другима успешну сезону.

Штанд Београда и Србије посетила је и Ивана Пејовић, генерална конзулка Републике Србије у Истанбулу, са сарадницима.

Веома велику пажњу привукао је долазак Иване Серт, интернационалне ТВ звезде нашег порекла са којом ТОБ дуги низ година успешно сарађује на промоцији наше земље, и која је прошле године на свечаном догађају у Анкари проглашена за званично промо лице Београда у Турској.

Да је учешће на сајму EMITT значајно и ван граница Турске, показује интервју који је Миодраг Поповић дао за телевизију из Азербејџана, у којој каже да су покренути конкретни кораци за отварање тржишта Азербејџана, упућена је иницијатива за покретање директног лета између Бакуа и Београда, а планирано је студијско путовање за туроперааторе из ове земље у Србији.

Сајам је био прилика да се договори и даља сарадња са Агенцијом за развој туризма Северне Македоније за заједнички наступ према трећим тржиштима, а у оквиру иницијативе Отворени Балкан.

На позив Удружења туристичких агенција Турске, договорено је учешће на пословним сусретима организатора путовања у Истанбулу у септембру.

За други дан саја заказан је састанак са представницима града Измира на тему сарадње у области туризма, а данас је са договорено и учешће на сајму туризма у овом граду идуће године.  

Под окриљем Туристичке организације Београда на сајму ове године учествује 17 излагача, туристичких агенција, хотела и дестинација из Србије, међу којима су, уз ТОБ и ТОС, Ер Србија, Привредна комора Србије и Војводине, ТО Ниша, Војводине и Новог Пазара.