ПРОМОЦИЈА БЕОГРАДА У ТЕМИШВАРУ

20. 05. 2022.

На пословном догађају који је 18. маја у Темишвару под окриљем Туристичке организације Србије окупио велики број румунских и српских туристичких агенција, представника туристичке привреде, званичника и медија, представљена је туристичка понуда Београда и Србије са посебним акцентом на актуелности у овој туристичкој сезони.

Догађај је отворио генерални конзул Републике Србије у Темишвару, Владан Тадић, који је поздравио госте и нагласио да су овакви сусрети веома важни јер су резултати одмах видљиви у виду повећаног броја туриста у нашој земљи.

Заменик начелника округа Тимиш, Сорин Јонеску је истакао блискост два народа, и да се нада да ће планирани аутопут Темишвар Београд додатно утицати на фреквентност путовања, и подсетио да је ће после Новог Сада Темишвар бити европски град културе 2023. Да су Румуни радо виђени гости у Србији рекао је председник удружења Савеза Срба у Букурешту, Огњен Крстић, и додао да Удружење промовише све што су вредности матичне земље.

„У срцу кампање за промоцију Србије је везивање за успомене“, скренула је пажњу Весна Златић, помоћник директора Туристичке организације Србије, и поручила да ће румунски гости који буду посетили нашу земљу сигурно понети дивне успомене. „Туризам има потенцијал да постане покретачка снага региона“, рекла је Жељка Пудар из ТО Србија и уз слоган „што срце не доживи очи не виде“ представила дестинације у нашој земљи, као и различите програме у Београду, од актуелних музејских поставки, бројних догађаја до 3д модела мурала за слепе и слабовиде.

Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда је скренуо пажњу да се Београд представља румунским гостима од 2016. године када је организована прва промоција наше престонице на Тргу слободе у Темишвару. „Темишвар је опште место српске културе за које су везана значајна имена наше историје, Доситеј Обрадовић и Милош Црњански који је дао Ламент над Београдом, најлепши опис нашег града.

„Имајући у виду да је само 183 километара између Темишвара и Београда, близина дестинације је један од најснажнијих адута.“ Поповић је истакао да је у протеклом периоду Београд добио нови изглед Савског трга, споменик оснивачу српске државе, подсетио да гости могу да посете више од 60 музеја као и прегршт догађаја током текуће туристичке сезоне.

Догађају су присуствовали представник жупанијског савета Тимиш виши саветник за туризам Богдан Шофлау, испред града Тимишвара саветник за туризам Лућија Соломон и представник Привредне коморе жупаније Тимиш Лаура Барбу.

Након презентација приказани су промотивни филмови о Београду и Србији, затим су одржани пословни састанци представника румунске и српске туристичке привреде а поред представника ТОС-а, и ТОБ-а, туризам Србије представиле су и туристичке организације Ниша, Сокобање, Вршца, Кикинде и Великог Градишта.