РУМУНИ МЕЂУ НАЈБРОЈНИЈИМ ГОСТИМА У НАШОЈ ПРЕСТОНИЦИ

10. 11. 2023.

Услед великог пораста броја румунских туриста у Београду, после више година паузе, Туристичка организација Београда је организовала учешће на сајму туризма ROMEXPO у Букурешту, на ком је већ током првог дана сајма показано велико интересовање за Београд и Србију.

Одржани су бројни састанци са туроператорима и агенцијама из Румуније, који су били заинтересовани за укупну понуду, викенд пакете, као и понуду Београда током предстојећих зимских и новогодишњих празника. Остварени су контакти са Удружењем туристичких агенција Румуније као и међународном федерацијом туристичких новинара FIJET.

„Учешће на сајму туризма у Букурешту је изузетно важан корак у туристичкој размени наших земаља. Постоји велики потенцијал на тржишту Румуније и после овог сајма очекујемо да досадашњи резултати буду још бољи, а промоција Београда још учесталија.“, рекао је Стефан Томашевић, амбасадор Републике Србије у Букурешту који је овом приликом са сарадницима посетио штанд.

Информације о понуди Београда за румунске госте нашле су се и у Дневнику Националне телевизије Румуније у ударном термину, и дате су изјаве и за друге медије.

„Велики потенцијал на растућем туристичком тржишту Румуније је у чињеници да је у питању суседна, православна земља, са много сличности у култури, менталитету, гастрономији. Румуни су према последњим статистичким подацима међу најбројнијим туристима у нашој престоници, са даљом тенденцијом раста.“, рекла је Јелена Станковић, ПР Туристичке организације Београда.

Могућности за путовања авио превозом представила је Ер Србија, која румунским туристима нуди директне летове 12 пута недељно из Букурешта за Београд. „Током сајма, Ер Србија је активирала промотивну понуду са посебним ценама почев од 99 евра за повратну карту, за путовања у периоду од 13. новембра до 20. децембра.“, истакла је Лидија Радић, комерцијални представник за тржиште Румуније у Ер Србији.

Учешће ТО Београда на сајму ROMEXPO увеличао је наступ нашег Националног ансамбла народних игара и песама Србије „Коло“ које је уз подршку Амбасаде Републике Србије вече раније одржало веома посећен и запажен концерт у центру Букурешта.

У првих девет месеци ове године, 32.890 румунских туриста је посетило Београд, што је за 45% више у односу на исти период прошле године, и остварило 72.323 ноћења у Београдским смештајним капацитетима, за 67% више, што их сврстава у првих десет туриста у нашој престоници.