СВИ НА АВАЛУ, АВАЛА ЗА СВЕ

11. 06. 2020.

Авала је омиљено београдско излетиште за рекреацију, забаву и дружење целе породице. Све већи број туриста из године у годину посећује ову планину надомак Београда. Авалски торањ је током 2019. године, посетило скоро 200.000 људи, а број оних који су уживали у  бесплатним пратећим садржајима на комплексу торња, биo је много вeћи. Ове године нови Авалски торањ прославља свој 10. рођендан и спремно чека нову сезону. Од 2016.године ЈП „Емисиона техника и везе“, је као власник овог симбола наше престонице, уз помоћ Министартсва трговине, туризма и телекомуникација, обогатило садржаје  целокупног комплекса који се простире на скоро 2 хектара. Поред посете видиковцу са кога се пружа панорамски поглед са 122. метра торња и кафе бара који се налази на 119. метру, праву туристичку атракцију за све генерације представљју и остали спортски и културно-уметнички садржаји, као и декоративна расвета торња.

Родитеље са децом очекује бесплатна забава у дечијем парку и спортским теренима, многобројни изазови на вештачкој стени за пењање, а најмлађи гости могу да уживају и у чаробном Селу вилењака. Посетиоци жељни адреналина сваког викенда могу да доживе јединствену авантуру. Спуст низ Авалски торањ као и сви садржаји популарног Авантура парка и за оне најхрабрије представљју изазов. Већ деценију се у сезони одржава традиционална ”Трка уз торањ”, а током целе године свим посетиоцима се пружа могућност да организују сопствене турнире у малом фудбалу, кошарци и одбојци. За ђачке екскурзије и друге организоване посете могуће је осмислити јединствени план посете. Сваког викенда од априла до септембра, љубитеље забаве очекује бесплатан музички програм и разноврсне представе на највећој летњој позорници у граду, која се налази на тераси у подножју торња. На етно тезгамa представљени су укуси Србије, па тако гости могу да пробају домаће вино, слатко, сир, мед и ручно рађене колаче.

У оквиру Туристичког информативног центра могу се добити информације и промотивни материјал на свим страним језицима, не само о Авали, већ и о другим туристичким дестинацијама и културним споменицима наше земље, а у Етно продавници туристе очекује богат избор сувенира и аутентичних производа правих  домаћина.

Посетиоцима је омогућена посета Музеја емисионе технике, а уз претходну најаву, могућ је стручни обилазак Емисионе станице “Авала”, која спада у једну од најлепших у Европи. У музеју се посетиоци могу упознати са историјом емисионе технике и најзначајнијим открићима из области светских телекомуникација, као и генерацијама уређаја за пренос тона и слике на даљину.

Битно је напоменути да је ЈП ”Емисона техника и везе” за старије особе и осетљиве категорије друштва омогућило повлашћену улазницу за посету видиковцу и то са 50% нижом ценом од основне. Лицима са инвалидитетом на услузи је лифт као и бесплатан улаз на Видиковац, који важи и за особу у пратњи.

Подсећамо да су посетиоци добродошли на Авалски тораљ током целе године. Радно време торња  током летње сезоне, односно од 1. априла до 1. новембра, је од 9 до 20 часова, а током остатка године је од 9 до 18 часова.