ВЕЛИКА ПОСЕЋЕНОСТ ШТАНДА БЕОГРАДСКОГ МАРАТОНА И ТОБ НА ЕКСПОУ У ЧИКАГУ

09. 10. 2023.

Најмасовнији спортски догађај у нашој земљи, Београдски маратон, представља се и ове године на спрецијализованом сајму који се одржава уочи јубиларног 45. маратона у Чикагу.

Промовисано је 37. издање трке која сваког априла окупи десетине хиљада тркача у нашем главном граду, као и остали догађаји које Београдски маратон има у свом програму.

Штанд Београдског маратона и ТОБ посетио је и генерални конзул Србије у Чикагу Дамјан Јовић који је истакао да је ово изузетна прилика да се на најлепши могући начин представи наш главни град, Србија, и да се привуку и туристи и тркачи у Београд.

“Наши људи знају како да дочекају госте, како да их испрате, врло смо срдачан народ. Нисам до сада упознао ниједног Американца, који је до сада посетио Србију, а да се вратио са негативним утиском. У том смислу је и представљање Београдског маратона, као једне велике манифестације која има дугу традицију, додатни мотив за људе да дођу у наш главни град и да посете Србију”, каже Јовић.

Према речима генералног конзула, директна линија Ер Србије Чикаго-Београд, значајно утиче на везу матице и дијаспоре том граду.

“Знате да је овде највећа српска дијаспора изван простора бивше Југославије. Наши људи овде воле своју земљу, воле свој народ и драго им је када су и представници Београдског маратона са нама у Чикагу”, каже Јовић и додаје да је из разговора са директором Београдског маратона Дарком Хабушом сазнао да је из године у годину број учесника Београдског маратона све већи. Како каже, претпоставља да ће отварањем директне авио линије Ер Србије Чикаго-Београд тај број из године у годину само расти. “То нас радује и јача везу између матице и дијаспоре. У том смислу је корисно, и треба у наредним годинама да се потрудимо да још јаче промовишемо Београдски маратхон овде у Чикагу јер то доноси добробит свима”, изјавио је Јовић за Тањуг.

Туристичка организација Београда већ осам година сарађује са Београдским маратоном као најмасовнијом спортском манифестацијом од великог значаја за град. Најзначајнији аспект маратона је свакако долазак страних такмичара који долазе са својим пријатељима и породицом и стварају симбиозу спортског и градског туризма, каже за Тањуг Срђан Ћопић, представник Туристичке организације Београда.

“На ЕXПО Чикашког маратона долазимо већ 8 година. Овде живи око 400.000 Срба у чему Туристичка организација Београда види прилику да привуче трећу и четврту генерацију наших сународника који живе овде, који никада нису били у Београду, и не знају српски језик. Ово је идеална прилика да их кроз спорт привучемо, јер су Американци иначе познати по томе да их само догаðаји провлаче у Европу, а Београдски маратон је сигурно прави разлог”, истиче Ћопић.

Програм маратона у Чикагу, који се убраја у шест најпрестижнијих на свету, међу којима су још Њујорк, Бостом, Лондон, Берлин и Токио, почиње данас трком на 5 километара у којој ће учествовати чак 12.000 тркача. Ово, 45. издање чикашког маратона ове године је најмасовније у својој 118 година дугој историји јер се на старту очекује чак 49.000 учесника.