39. БЕОГРАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ

24. 10. 2023.

Дом омладине Београда од 24. до 29. октобра 2023. представља 39. Београдски џез фестивал, под слоганом „JAZZSCAPES“.
Београдски џез фестивал више од пет деценија слови за актуелан и релевантан преглед најбољег од савременог џеза на међународној и српској сцени. Град Београд, као оснивач и покровитељ Београдског џез фестивала, 2007. године уврстио га је у манифестације од посебног значаја.
Под слоганом „JAZZSCAPES“, најстарија српска џез манифестација повешће ове године публику на јединствено путовање музичким пејзажима целог света, заједно са саставима који померају границе џеза и чине овај жанр узбудљивим и уметнички вредним!
Београдски џез фестивал остварује континуитет са претходним издањима манифестације представљајући референтан избор угледних џез стваралаца из Сједињених Америчких Држава, Србије и остатка света, са новим оригиналним ауторским програмима. Рефлектујући чланство у Европској џез мрежи поново је нагласак на европском џезу, који чини преко осамдесет процената програма. Жанровска разноврсност се на фестивалу подразумева: слушаћемо свинг и бибап, џез-рок и фјужн, фри-џез и друге авангардне тенденције, вокални и оркестарски џез, као и различита мешања џеза са фолклором, савременом класиком и електроником.
Током 6 дана фестивала наступиће преко 100 уметника из 20 земаља света са 4 континента, у оквиру 21 професионалног и неколико средњошколских састава. У фокусу 39. издања је саксофон –9 лидера ансамбала који учествују на фестивалу чине саксофонисти, што ће бити највећа манифестација улоге овог инструмента у џезу у новијој историји фестивала. Бројка „9“ обележава још две значајне карактеристике овогодишње смотре: 9 лидера професионалних састава на фестивалу чине музичари млађи од 40 година, по чему је 39. издање једно од „најмлађих“ досад. Коначно, чућемо 9 премијера: чак 9 састава изводи музику која је објављена у овој календарској години, или тек треба да се нађе на носачу звука.
Међу уметницима су и двојица великана светске џез сцене: амерички гитариста Џон Скофилд (који објављује нови двоструки албум само две недеље пред наступ у Београду!) и италијански саксофониста Стефано Ди Батиста, који ће са својим саставима наступити 29. октобра на дуплом концертном програму у МТС дворани. Од концерата у Дому омладине Београда треба најавити пројекат „Troubadours“ Силвана Рифлеа и дуо „ФиЛ“ Лејле Марсијал и Валентина Секалдија, који заокружују вече француског џеза у сали Американа ДОБ 29. октобра, као и двоје представника скандинавског џеза: норвешки бубњар Пол Нилсен-Лав свираће са оркестром Ларге Унит, а фински трубач Вернери Похјола представиће пројекат „Мonkey Mind“.
Београдски џез фестивал и даље је међународна музичка манифестација са ценама улазница које су међу најповољнијим у региону! Ограничен број ваучера за комплете улазница 39. Београдског џез фестивала (комплет важи за 10 концерата у главном програму) је у продаји на еFinity благајни у Дому омладине Београда и онлајн.