DENIS MATSUEV

08. 05. 2023.

Осмог маја 2023. године на сцени МТС дворане светски познат пијаниста Денис Мацујев одржаће солистички концерт. Чувени уметник представиће необичан програм под називом “На бис”, који садржи ремек-дела класичне музике од Моцарта и Бетовена до Чајковског и Рахмањинова. Један од најистакнутијих пијаниста нашег времена извешће највећа музичка дела различитих епоха и још једном показати свој јединствени таленат, јер у изведби Мацујева чак и најпопуларнија и често извођена клавирска дела добијају свежу енергију, а њихов смисао нове нијансе.

Денис Мацујев одлучно се попео на музички олимп победом на XI Међународном такмичењу “Чајковски” у Москви 1998. године. Исте године музичар је освојио Прву награду на Међународном такмичењу пијаниста у Паризу. По завршетку Московског државног конзерваторијума у категорији фортепијано, Мацујев је одмах стекао светску славу и постао један од најтраженијих пијаниста своје генерације. Лауреат је Награде “Дмитриј Шостакович”, Државне награде Руске федерације за књижевност и уметност, Ордена почасти и других престижних награда и звања, а данас Мацујев наступа у најпознатијим концертним дворанама широм света.

Дениса Мацујева називају дивом класичне музике, генијем клавира, смелим иноватором и пажљивим интерпретатором познатих дела. Радо виђен гост у легендарним концертним дворанама широм света, неизоставни учесник и организатор великих музичких фестивала, стални члан водећих симфонијских оркестара Русије, Европе, Северне Америке и држава Азије, он увек зна како одушевити и задивити публику. Сваки његов концерт пун је изванредних импровизација и виртуозних изненађења. Феномен који подразумева име Дениса Мацујева огледа се у његовој непресушној енергији, ретком споју талента, харизме, раскошног шарма и незаустављиве радне дисциплине, и – што је најважније – у намери да донесе лепоту и богатство музике сваком слушаоцу.