УЛИЦА ОТВОРЕНОГ СРЦА

01. 01. 2022.

Традиционално, као и сваке године, Београђани ће и овог 1. јануара прославити Нову годину са својим драгим гостима и пријатељима, комшијама и суграђанима у „Улици отвореног срца“, која позива да сви заједно помогнемо онима којима је помоћ најпотребнија.

„Улица отвореног срца“ је постала препознатљив бренд који промовише најхуманије вредности нашег главног града и његову отвореност. Настала је пре пола века у „Српској кафани“ када су глумци позоришта „Атеље 212“ мењали улоге са келнерима и првог дана Нове године служили госте. Из овог несвакидашењег дружења настао је празник Београда који повезује културу и привреду, радост, чаролију и хуманост. Од 1988. године званично је ушла у календар најзначајнијих манифестација града Београда, кроз коју прође преко 100.000 људи.

“Улица отвореног срца” замишљена је као прослава хуманости, и могућност да се уз песму, музику, уличне забављаче, жонглере, акробате, мађионичаре, позоришне уметнике, кроз хунамитарне акције некоме и помогне. И ове године, „Улица отвореног срца“ биће посвећена пројекту „Доктори кловнови“, који помажу малишанима да лакше поднесу боравак у болницама. Куповином и ношењем кловновског носа Београђани и гости “Улице отвореног срца” постаће део хуманитарне акције која болесној деци доноси наду, радост и враћа осмех на лице, па ће „Улица отвореног срца“ бити претворена у својеврсни карневал црвених носева. Пројекат „Доктори кловнови“ покренула је 2003. године организација „Мост живота“, а званично га је одобрило и препоручило Министарство здравља Републике Србије.

Место дешавања је Светогорска и део Македонске улице, од Таковске до зграде Дома омладине. Музички програм ће се одвијати на пјацети испред Атељеа 212 и испред зграде Општине Стари град.

Организатори манифестације су Град Београд, Туристичка организација Београда, ГО Стари град, Позориште Атеље 212, у сарадњи са ЈКП Градске пијаце.

ПРОГРАМ:                                                                          

ПЈАЦЕТА АТЕЉЕА 212

12.00 Свечано отварање

12.05 Наступ Дечији хор "Чаролија"и Леонтина Вукомановић 

12.10 Мали ватромет који симболично означава почетак „Улице отвореног срца“.

ГЛАВНИ ПРОГРАМ

12.15 Дечији хор "Чаролија", Леонтина и гости               

12.30 Оркестар „Отворено срце“

12.45 Глумци/ певачи: Душан Свилар, Ђорђе Крећа, Антоније Тубић...

13.00 Концерт Вокална радионица „Бистрик“

13.20 Глумци/ певачи: Душан Свилар, Ђорђе Крећа, Антоније Тубић...

13.40 Концерт „Музички чаробњаци“, музика из Дизнијевих цртаних филмова (ФМУ)

14.10 Улични свирачи                                 

14.30  Оркестар „Отворено срце“

15.00 Дувачки оркестар

СЦЕНА ИСПРЕД ЗГРАДЕ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД

11.00 DJ „Беге Фанк“

12.30 Театар „Мимарт“

13.00 Луткарска представа позоришта „Пинокио“

13.15 Мађионичар                           

13.30 Дувачки оркестар

14.00  Театар „Мимарт“

14.30 Улични свирачи

15.00 Мађионичар

Хуманитарној манифестацији “Улица отвореног срца” СП Ласта ће се прикључити бесплатним вожњама на релацији Трг Славија – Трг Републике – Трг Славија, брендираним дабл декер аутобусом намењеним за панорамско разгледање града. Бесплатне вожње биће реализоване у периоду од 12 до 14 часова, а након тога, СП Ласта позива све госте наше престонице да се придруже на редовном разгледању града од 16 на српском и енглеском језику где ће у току вожње у трајању од 90 минута обићи све најистакнутије знаменитости нашег града.