ОБИЛАЗАК ОПШТИНЕ ВОЖДОВАЦ

02. 11. 2020.

У циљу што подробнијег представљања укупне понуде нашег главног града у наредном периоду, Туристичка организација Београда наставља са обиласком београдских општина и данас је обишла бројне туристичке локације градске општине Вождовац у сарадњи са челницима ове градске општине. 

Директор Туристичке организације Београда, Миодраг Поповић, и руководилац Сектора за туризам у Секретаријату за привреду, Марија Вуковић, са сарадницима, одржали су радни састанак са чланом општинског већа Миланом Мратинковићем, помоћником председнице општине Вождовац, Славеном Андрићем, чланом већа за културу, Андријаном Русић, народним послаником Вуком Мирчетићем.

Након састанка, делегација је посетила спомен куће Степе Степановића и Милунке Савић, затим спомен парк Јајици, седиште Удружења Наше руке, Еко Парк и етно ресторан и дестилерију Сучевић М.

***

Спомен куће Степе Степановића и Милунке Савић представљају два веома значајна културно историјска споменика. Војвода српске и југословенске војске Степа Степановић, учесник је свих шест ратова које је Србија водила од 1876. до 1929. године. Рођен на Кумодражу, овај истакнути становник Вождовцабио је носилац 35 домаћих и страних одликовања. Милунка Савић- Глигоријевић је српска хероина Балканских ратова и Првог светског рата. Била је жена са највише одликовања у историји ратовања. 

Стрелиште у Јајинцима је војни објекат који је немачка окупациона команда претворила у место за масовну ликвидацију затвореника из логора Бањица, Топовске шуме, Сајмиште и београдских затвора. Стрелиште је после рата уређено као спомен парк. 

Национална асоцијација за старе и уметничке занате и домаћу радиност „Наше руке“ бави се очувањем традиционалних заната и националне културне баштине, кроз сарадњу са око 500 занатлија из читаве земље. Удружење води изложбену поставку Сувенири света, затим Музеј опанчарства и поставком Јунаци у опанцима. 

Еко парк је имање на око 12км од центра Београда, на чијих се 7 хектара простире језеро, висећи мост, више од 900 садница воћа, виноград и мини зоо врт. Хотел Сучевић М се налази на обронцима Авале, и нуди традиционалне специјалитете у коноби у оквиру хотела.