РУМУНСКИ НОВИНАРИ ОБИЛАЗЕ СРБИЈУ

26. 10. 2022.

 

Урбана култура Београда, новосадске атракције, винарије Сремских Карловаца, али и крајолик централне Србије, Опленца, Врњачке бање и Копаоника, наћи ће се у путописима и репортажама најважнијих туристичких емисија и магазина у Румунији, захваљујући групи новинара из Букурешта који ће ове недеље обилазити нашу земљу.

У намери да представе Србију као пожељну и актуелну туристичку дестинацију за туристе из Румуније, новинари ће током седмодневног боравка обићи престоницу и друге градове, локације, знаменитости, паркове природе, одмаралишта, како би публици у својој земљи пренели утиске и дали препоруке за путовања и боравак у Србији током наступајуће зимске и пролећне сезоне.

По чему су посебне Београдска и Петроварадинска тврђава, у чему је магија скадарлијских вечери, зашто су српска вина све популарнија, који музеји чувају непроценљива блага, сазнаће новинари ових дана, као и у којим ризортима могу да одседају они који дођу на скијање на Копаоник, одмор у Врњачку бању или излет у етно домаћинство.

„Србија има много да понуди. Невероватне пределе, изврсну храну и гостољубиве људе који ће све учинити да се осећате као код куће. Као туристички новинари, увек тражимо приче везане за дестинације, попут порекла хране или вина. Важно нам је откриће да Србија и Румунија имају много тога заједничког.“, рекао је Адриан Боиоглу, главни уредник магазина GoNext и додао да веома цени све што су туристичке организације Србије и Београда заједно са партнерима приредиле и да ће са задовољством промовисати све што Србија има да понуди туристима из Румуније.

„Ово је мој четврти пут у Србији и други у Београду, и одушевљен сам да видим како се туризам ваше земље развија од 2009. године када сам је први пут посетио. Места која сам видео су прелепа, људи су дружељубиви и храна је сјајна. Са узбуђењем чекам да откријем шта су нам још организатори припремили до краја овог студијског путовања.“, рекао је Григ Буте, новинар Catavencii / Ora de Turism.

Група ће посетити и манастир Студеницу, Дворски комплекс на Дедињу, крстариће београдским рекама и прошетати пешачким стазама на ободу Копаоника, уз незаобилазну дегустацију традиционалних српских специјалитета различитих крајева.

Туристи из Румуније су у овој години према статистичким подацима у првих осам месеци у порасту од +160% у Београду, односно +155% у Србији, са даљом тенденцијом раста.

Студијско путовање за румунске новинаре реализују Туристичка организација Београда и Туристичка организација Србије у сарадњи са нашом националном авио компанијом Ер Србија.