ВИТЕШКИ ПОХОД СРЕДЊОВЕКОВНИМ БОЈНИМ БРОДОМ СЛАВЈАНА

Изграђена је на далеком северу Европе у Карелији. Верна је реплика ратних бродова викиншког и варјашког типа од пре 1000 година. Иградња је рађена на основу археолошких налаза,  у потпуности је од дрвета.  Лађа је 2014. године на походу епских размера дугом 8.000 км. препловила највећа европска језера,  реке и као у бајци чак седам мора! Азовско, Црно, Мраморно, Егејско, Средоземно, Јонско и Јадранско. Јединствена је у овом делу Европе.

На лађи ће Вас дочекати искусни капетан и љубазна посада на српском, енглеском и руском језику од које ћете чути невероватну историју Београда и лађе Славјана. Компетна витешка посада је све време пловидбе у средњовековним оклопима и костимима. Такође костими, оклопи, шлемови, штитови и прави средњовековни мачеви и остало оружје обезбеђени су и за све посетиоце. Нећете седети за лименим столовима на пластичним столицама у застакљеној кабини модерног металног брода са конзервом пића, већ ћете као прави авануриста седети на отвореној палуби са ветром у коси и сунцем на лицу, на дрвеној веслачкој клупи обложеној правим крзном, уз пиће из дрвених кригли и глинених чаша. У складу са временским условима можете и да једрите са правим  викиншким квадратним једром или чак по жељи и веслате. За потпуно уживање и опуштање брод поред погона на весала и једро има и мотор као и сву потребну савремену безбедносну опрему.

Заиста интерактиван и аутентичан доживљај прекрасним рекама Дунавом и Савом на јединственом средњовековном крстарењу кроз срце Београда. Видећете Београдску тврђаву, споменик Победнику, Велико ратно острво, Коњско острво, Ушће Саве у Дунав, Храм Светог Саве, Српску Патријаршију, Београдске мостове, новоизграђени Београд на води, панораму целог града, Стари и Нови Београд и Земун. Пријатна средњовековна музика употпуњује доживљај.

Ради потпуног ужитка предлажемо да у току пловидбе посетите и Београдски витешки парк СВИБОР.  Овде ћете у Витешком музеју видети изложбу правих средњовековних оклопа, штитова, оружја и опреме које можете да обучете и направите сјајне фотографије за друштвене мреже, а затим се опробате у гађању луком и стрелом, викиншком секиром или витешким копљем и топузом у мету. Борба меканим и безбедним реквизитима-мачевима и штитовима са заштитним кацигама и оклопима ће учинити да осетите херојски викиншки адреналин.

Запловите са нама и доживите историју оживљену на нови начин. Стекните незаборавне успомене на лађи Славјана која је добитник великог шампионског пехара и освајач првог места, победник  „Београдског Карневала Бродова“. За непревазиђену атрактивност брода доказ су и многи историјски и играни филмови са средњовековном тематиком који су снимани на њему, извештаји путописаца са разних меридијана, снимци многих страних и домаћих телевизија као и новински написи и извештаји на разним електронским платформама.

Пловидба траје сат и по, а комплетна аванура са посетом Витешком парку траје 3 сата. Поласци су сваког дана у 16:00 са пристана на крају Бетон хале код ресторана Лафајет. До полазне тачке можете сићи пешачким мостом-пасарелом директно са Београдске тврђаве.

Брод је капацитета 12 путника и првенствено је намењен за спорт и рекреацију.