АВАЛСКИ ТОРАЊ

Налази се 16 километара јужно од Београда. Са својих 511 метара, тек је за који метар избегла да је зовемо брдом. Минерал авалит добио је име по Авали на којој је пронађен. На заштићеном простору има око 600 биљних врста.

На Авали се налази Споменик Незнаном јунаку. Земље учеснице Првог светског рата имају Споменике Незнаном војнику, а само Србија Незнаном јунаку. После Првог светског рата, локално становништво пронашло је гроб једног незнаног српског војника. Народ околних села је том војнику 1922. подигао скромни споменик. Касније је Државни одбор за подизање Споменика Незнаном јунаку одлучио да му се на врху Авале подигне репрезентативнији споменик. Споменик је грађен од 1934. до 1938. године. За потребе грађења овог споменика 1934. године динамитом су разрушени остаци средњовековног града Зрнова.

На нижем врху Авале изграђен је 1965. године Торањ, настао према пројекту архитеката Угљеше Богдановића и Слободана Јањића. Торањ је био највиша грађевина у тадашњој Југославији и на Балкану. Срушен је у бомбардовању НАТО снага 1999. године. Иницијативом великог број грађана и РТС-а приступило се поновној изградњи идентичног торња уз примену нових технологија. Торањ на Авали поново је отворен 21. априла 2010. године за посетиоце и туристе. Са њега се пружа предиван поглед на читаву Шумадију.
Споменик руским ветеранима налази се нешто ниже од Споменика Незнаном јунаку; посвећен је руским ветеранима који су трагично страдали у удесу руског авиона 1964. године.