Кнез Михаилова

Ако се одлучите да центар Београда боље упознате кроз шетњу, свакако је Кнез Михаилова улица и њена околина идеална за то. Улица почива на остацима некада моћног античког Сингидунума који су саградили Римљани, а данас спаја Трг Теразије са Београдском тврђавом и Парком Калемегдан.

Када су осамдесетих година 19. века београдске најимућније и најутицајније породице подигле себи куће у овој улици, она постаје градска „жила куцавица“, најживљи трговачки центар са елитним београдским продавницама и главно шеталиште Београђана. Због свог великог историјског и културног значаја, улица је под заштитом државе. Ту су бројна историјска здања, споменици и институције културе: Галерија Културног центра Београда, импозантно здање Српске академије науке и уметности са галеријом у којој се одржавају концерти и изложбе, Музеј Зептер са делима домаћег савременог сликарства, Библиотека града Београда у чијим се подрумским просторијама налази Римска дворана са остацима капије и водовода из периода римске владавине, културни центри Француске, Шпаније и Немачке.

Ова улица никада није празна. Њен централни део је препун омиљених београдских кафе ресторана. Шетачи, модерно обучене Београђанке, улични свирачи и певачи, део су њене шаролике свакодневице.